Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj

Noutăţi

Numărul donatorilor de sânge din judeţ scade de la o lună la alta

 

Numărul donatorilor de sânge din judeţ scade de la o lună la alta
Numărul donatorilor de sânge din judeţ scade de la o lună la alta
19 Iunie 2015

Numărul donatorilor de sânge din judeţul Sălaj este în scădere. Cel puţin asta indică evidenţa  Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Zalău. Potrivit doctorului Angela Badea, directorul centrului, dacă la începutul anului numărul donatorilor a fost de peste 720 de persoane lunar, o medie de 23 de donatori zilnic, în cursul lunii mai numărul lor a ajuns la puţin peste 500 de persoane. “Scăderile se înregistează de la lună la lună. În cursul lunii aprilie am avut 588 de donatori, iar în luna mai 521”, a precizat doctorul Badea.

Sângele recoltat la CTS Zalău ajunge nu doar la unităţile spitaliceşti din judeţ ci în întreaga zonă a Transilvaniei, în importante clinici medicale şi spitale din judeţele Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Bihor, Bistriţa chiar şi în Timişoara. Pentru o donare, 450 de mililitri de sânge, donatorii primesc şapte bonuri alimentare, în valoare totală de 65,45 de lei, o zi liberă de la muncă sau de la şcoală în cazul în care donatorul este elev, dar şi o reducere de 50 la sută, cu o valabilitate de o lună calendaristică, la abonamentul pentru transportul în comun. Pe lângă toate aceste facilităţi, donatorii se aleg gratuit şi cu analize medicale, care se realizează de medicii de la centru înainte de donare, pentru a se verifica dacă donatorul este clinic sănătos. Nu orice persoană poate dona sânge. Greutatea corporală de minimum 50 de kilograme în cazul persoanelor de sex feminin, respectiv 55 de kilograme în cazul bărbaţilor şi vârsta minimă de 18 ani sunt principalele condiţii pe care un donator trebuie să le îndeplinească. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, care intenţionează să doneze sânge pentru prima oară pot face acest lucru numai în baza unui aviz medical cu menţiunea clinic sănătos.

Donările se pot realiza nu doar la sediul din Zalău ci şi în alte localităţi din judeţ, prin intermediul caravanei mobile. Astfel, în prima zi de marţi din fiecare lună se vor realiza recoltări la spitalul din Crasna; a treia zi de joi din lună la Jibou – la unitatea spitalicească din localitate, iar în fiecare ultimă zi de miercuri din lună recoltări se vor face în localitatea Şimleu Silvaniei la Şcoala Gimnazială cu predare în limba maghiară.

Sursa: magazinsalajean.ro