Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj

Noutăţi

Sângele înseamnă viaţă. În Centrul de Transfuzie Sanguină, “curge” tot mai puţin sânge

 

Sângele înseamnă viaţă. În Centrul de Transfuzie Sanguină, “curge” tot mai puţin sânge
Sângele înseamnă viaţă. În Centrul de Transfuzie Sanguină, “curge” tot mai puţin sânge
20 August 2015

Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Zalău demarează începând de luna viitoare o amplă campanie de atragere a tinerilor pentru a dona sânge. Campania are ca scop principal creşterea numărului donatorilor în rândul elevilor liceeni – cei cu vârsta de peste 18 ani.

După cum a explicat doctorul Angela Badea, directorul CTS Sălaj, tinerii donatori, şi nu numai, pot beneficia gratuit de analize medicale gratuite. “Vrem să-i convingem şi să-i facem să conştientizeze faptul că donarea de sânge este în primul rând o experienţă a vieţii de a face bine semenilor aflaţi în suferinţă. Sângele înseamnă viaţă. În plus, donarea este benefică pentru sănătate, iar donatorii pot beneficia de o serie de analize gratuite”, a spus doctorul Badea. Campania, care urmează să înceapă în cursul lunii septembrie, vine şi ca urmare a faptului că numărul donatorilor în judeţul Sălaj scade de la o lună la alta. Dacă la începutul anului numărul lor a fost de peste 720 de persoane lunar, o medie de 23 de donatori zilnic, în cursul lunii iunie numărul donatorilor a fost de sub 400 de persoane. Sângele recoltat la CTS Zalău ajunge să salveze vieţile a mii şi mii de persoane nu doar din judeţul nostru ci şi din alte zone ale ţării, în special dinTransilvania. Sângele de la CTS Zalău ajunge în clinici şi spitale din judeţele Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Bihor, Bistriţa, Timiş şi oriunde este solicitat. Pentru o donare, 450 de mililitri de sânge, donatorii primesc şapte tichete valorice de peste de 65 de lei, o zi liberă de la muncă sau de la şcoală în cazul în care donatorul este elev, dar şi o reducere de 50 la sută, cu o valabilitate de o lună calendaristică, la abonamentul pentru transportul în comun. Pe lângă toate aceste facilităţi, donatorii se aleg gratuit şi cu analize medicale, care se realizează de medicii de la centru înainte de donare, pentru a se verifica dacă donatorul este clinic sănătos.

Condiţii pentru donare

Cei care intenţionaeză să doneze sânge şi vor să meargă la donare trebuie să ştie că nu orice persoană poate dona sânge. Greutatea corporală de minimum 50 de kilograme în cazul persoanelor de sex feminin, respectiv 55 de kilograme în cazul bărbaţilor şi vârsta minimă de 18 ani sunt principalele condiţii pe care un donator trebuie să le îndeplinească. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, care intenţionează să doneze sânge pentru prima oară pot face acest lucru numai în baza unui aviz medical cu menţiunea clinic sănătos. Donările se pot realiza nu doar la sediul din Zalău ci şi în alte localităţi din judeţ, prin intermediul caravanei mobile. Astfel, în prima zi de marţi din fiecare lună se realizează recoltări la spitalul din localitatea Crasna; a treia zi de joi din lună la Jibou – la unitatea spitalicească din localitate, iar în fiecare ultimă zi de miercuri din lună recoltările se vor fac în localitatea Şimleu Silvaniei la Şcoala Gimnazială cu predare în limba maghiară.

Sursa: magazinsalajean.ro