Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj

Noutăţi

Sălajul are mare nevoie de sânge! Centrul de Transfuzie din Zalău este la cota de avarie

 

Sălajul are mare nevoie de sânge! Centrul de Transfuzie din Zalău este la cota de avarie
Sălajul are mare nevoie de sânge! Centrul de Transfuzie din Zalău este la cota de avarie
17 Octombrie 2016

După ce timp de mai multe luni am reuşit să avem, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină din Zalău, un stoc suficient de sânge astfel încât să putem ajuta şi alte judeţe, iată că rezervele s-au terminat iar Centrul judeţean are mare nevoie de donatori.

Numărul sălăjenilor care donează este în continuă scădere, iar acest lucru îngreunează sau chiar pune în pericol activitatea unităţilor medicale. Şi pentru că un rău nu vine niciodată singur, numărul cazurilor medicale, al urgenţelor care necesită sânge, au crescut în ultimele luni într-un ritm alarmant. Leucemiile, limfoamele, celelalte boli ale sângelui dar şi urgenţele operatorii sunt cazuri care nu pot aştepta, iar gestul donării este singura modalitate prin care viaţa unor oameni, de cele mai multe ori tineri sau copii, poate merge mai departe. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină judeţean  Zalău, medicul Cristina Ilieş,  ne-a spus că doreşte ca această campanie să atragă cât mai mulţi sălăjeni către centrul judeţean dar şi către centrele din teritoriu care au fost recent redeschise.  “Sălajul a pierdut anual, în medie, 1.000 de donatori astfel încât, de la 8.000 de donatori în 2014 s-a ajuns la 7.000 în 2015, iar în acest an, până în acest moment, numărul donatorilor a ajuns la 5.000. Atât avantajele materiale care, deşi nu sunt mari nu sunt de neglijat, cât mai ales beneficiile pe care donarea de sânge le aduce pentru sănătatea organismului, sunt doar două dintre câştigurile pe care le avem atunci când donăm sânge. Satisfacţia cea mai mare este aceea a conştientizării faptului că salvezi viaţa unui om. Nimic nu se poate compara cu acest lucru şi nimic nu poate egala în valoare acest gest nobil, de uriaşă generozitate”, ne-a spus directorul centrului din Zalău, dr. Cristina Ilieş.

Pentru a putea dona sânge trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani, greutatea între 50 și 100 kilograme, la femei şi între 60 și 110 kilograme, bărbaţii, să nu fi consumat alcool cu cel puțin 24 de ore înaintea donării și să nu fi avut intervenţii stomatologice sau chirurgicale în ultimele şase luni. Bărbaţii pot dona sânge de cinci ori pe an, în timp ce femeile pot dona de trei ori pe parcursul a 365 de zile. Este interzisă donarea de sânge dacă suferi sau ai suferit de: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloză, HIV, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, boli de tiroidă, hipotensiune şi hipertensiune (cronice, sub tratament), anemie. Femeile însărcinate, cele care alăptează sau care se află în perioada “delicată” a lunii, nu pot dona sânge.

Organismul se reface complet, eşti mai sănătos, trăieşti mai mult !

Beneficiile de care se bucură organismul după donare sunt nenumărate. Sângele se reface complet, celulele şi întregul organism se revitalizează, starea de bine şi performanţele fizice şi intelectuale cresc în câteva săptămâni după donare. Avantajele sunt uriaşe, la nivelul fiecărui organ. Nu mai este un secret în faptul că donatorii trăiesc mai mult, dar şi mai bine, iar acest lucru este demonstrat ştiinţific, prin avantajele unice pe care procesul de reîmprospătare a sângelui îl are pentru fiecare celulă din organism. Dincolo de avantajele de care organismul beneficiază, este extraordinară satisfacţia sufletească, împlinirea şi sentimentul pe care îl ai ştiind că salvezi o viaţă, două, sau chiar mai multe. Sângele colectat este supus unor analize de o rigurozitate extremă, seturile de analize – pentru că sunt mai multe – fiind unele dintre cele mai complexe din câte există în acest moment la noi în ţară, cu reactivi şi tehnică de ultimă generaţie pe care multe din cabinetele private nu şi le permit din cauza costurilor deosebit de ridicate.

România se află pe ultimele locuri în UE la numărul de donatori

Donatorii sunt aşteptaţi zilnic, de luni până vineri între orele 7.30 şi 12.30 la Centrul de Transfuzie Sanguină Zalău din strada Simion Bărnuțiu nr. 91, acolo unde vor găsi un personal amabil, cald, o atmosferă plăcută în care se vor simţi confortabil şi se vor putea bucura de cele mai sigure condiţii în desfăşurarea actului donării,  ştiut fiind faptul că Centrul zălăuan dispune de aparatură şi materiale sanitare de ultimă generaţie. Donatorii beneficiază totodată de un set complet de analize, făcut cu markeri şi aparatură pentru care, la alte unităţi medicale se scot bani grei din buzunar. Toate acestea, evident, în mod gratuit. Programul centrelor din teren, recent redeschise, este de o zi pe lună, astfel: Crasna, prima zi de marţi din fiecare lună, Nuşfalău – a doua zi de marţi din lună, Jibou – a treia zi de joi din lună, Şimleu Silvaniei- ultima zi de joi din fiecare lună. În toate centrele din teritoriu se poate dona începând cu ora 8.30 şi până la ora 12.30, în zilele menţionate. Pentru fiecare donare, donatorul primeşte şapte tichete de masă, gratuitate 50 la sută pe transportul în comun timp de o lună  şi o zi liberă de la locul de muncă. Desigur, aceste avantaje sunt infime pe lângă cele care vin, atât în organism, la propriu, cât mai ales în sufletul fiecărui donator.

Salvează o viaţă chiar astăzi!

Cu toate că  Sălajul se află printre primele pe ţară ca număr de donatori şi cantitate de sânge furnizată în ultimele luni, inclusiv către celelalte judeţe, la nivel naţional ţara noastră rămâne pe un loc trist, cu un procent de nici doi la sută în privinţa numărului de donatori, cu mult în urma unor ţări ca Danemarca, Anglia, Olanda sau Germania, acolo unde procentul de donatori din totalul populaţiei depăşeşte, în unele cazuri, zece la sută. În acest moment există zeci de cazuri în tot judeţul care aşteaptă o picătură de “viaţă” pe care o putem oferi cu puţin efort şi câteva minute pe care să le rupem din obişnuitul cotidian pentru a putea salva o viaţă. Pentru că sângele este o substanţă care astăzi poate exista şi sub formă de rezervă, iar peste doar câteva ore aceasta să fie  epuizată, fluxul donatorilor trebuie să fie unul, dacă nu în creştere, măcar unul constant.

Nu există substitut pentru sânge

Cu siguranţă, mulţi dintre noi nici măcar nu ne gândim, nu realizăm importanţa acestui gest, de vreme ce noi sau cineva apropiat din familie nu este implicat într-o urgenţă pentru care ar fi nevoie de sângele altora.  Obişnuinţa de a gândi în acest fel este de multe ori greu de înlăturat. De aceea, campania pe care Centrul  de Transfuzie din Zalău a demarat-o în aceste zile, este menită să ne determine să facem acest gest într-un moment în care altcineva în afară de noi ori cei dragi am fi  în situaţia de a avea nevoie de sânge. Primii care s-au alăturat în număr impresionant acestei campanii au fost jandarmii şi militarii aparţinând unităţilor MApN din judeţ. Sângele este cea mai valoroasă substanţă din câte există pe Pământ, iar ştiinţa nu a găsit şi nici nu va găsi, probabil, vreodată, niciun înlocuitor pentru aceasta. Doar sângele nostru, al celor care dorim şi putem să donăm, poate salva vieţi şi poate reda speranţa celor aflaţi în cele mai mari încercări ale vieţii. Gestul donării rămâne una dintre cele mai frumoase dovezi de generozitate ce poate veni din partea unui om pentru semenii lui.

Sursa: magazinsalajean.ro