Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj

Noutăţi

Donatorii de sânge din Sălaj au contribuit la salvarea de vieţi omeneşti

 

Donatorii de sânge din Sălaj au contribuit la salvarea de vieţi omeneşti
Donatorii de sânge din Sălaj au contribuit la salvarea de vieţi omeneşti
05 Ianuarie 2017

Sângele recoltat la Centrul de Transfuzii salvează vieţi. S-a întâmplat şi pe parcursul anului trecut, când semeni de-ai noștri aflaţi în suferinţă aveau nevoie de o anumită grupă de sânge. Pentru salvarea acestora, sălăjenii s-au mobilizat exemplar.

Potrivit directorului Centrului, Cristina Ilieş, ultimul caz grav pentru care s-a cerut o grupă de sânge mai rar întâlnită a fost cea a unui nou-născut la maternitatea Spitalului Judeţean. „Au fost cazuri deosebite la secţia de Hematologie a Spitalului Judeţean, unde cererea de trombocite am încercat şi sperăm că am şi reuşit să o satisfacem în măsura în care au venit donatori cu grupa de sânge şi Rh corespunzător cererii. A fost recent, în perioada sărbătorilor, un caz de nou-născut mai deosebit: mama RH negativ, fetiţa RH pozitiv şi s-a rezolvat cu succes şi acel caz tot datorită faptului că am răspuns prompt cererii Spitalului Judeţean”, precizează Cristina Ilieş, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj

Potrivit directorului instituţiei de transfuzie sanguină, sălăjenii s-au mobilizat exemplar în toate cazurile în care a fost necesară donarea de sânge. Pe parcursul anului 2016, numărul donatorilor care s-au prezentat la unitate a crescut semnificativ. „Anul 2016 a fost pentru Centrul de Transfuzie un an bun deoarece numărul de donări a crescut cu 352 faţă de 2015, asta înseamnă că am avut un număr de 6.966 de donări în anul 2016. Ce este foarte îmbucurător este faptul că am avut o infuzie de donatori la prima donare, donatori tineri, în special, în urma campaniilor desfăşurate în licee şi la şcolile postliceale, donatori care noi credem că vor deveni fideli. Sperăm, de asemenea, ca numărul donatorilor să crească în 2017. Spre exemplu, doar pe parcursul zilei de astăzi (n.r. ieri) s-a înregistrat un număr de peste 40 de donatori, un număr mare pentru o singură zi”, a completat Cristina Ilieş.

Tocmai pentru a veni în sprijinul donatorilor, programul Centrului a fost extins. Astfel, sălăjenii se pot  adresa Centrului de luni până vineri, între orele 7:30 şi 13:30. 

Sursa: salajeanul.ro