Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj

Noutăţi

Echipament nou şi modern pentru Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj, primit de la Tenaris Silcotub

 

Echipament nou şi modern pentru Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj, primit de la Tenaris Silcotub
Echipament nou şi modern pentru Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj, primit de la Tenaris Silcotub
24 Mai 2019

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj își va dubla capacitatea de recoltare a donațiilor de sânge și va putea procesa de două ori mai repede sângele colectat, în urma unei investiții a multinaţionalei TenarisSilcotub. Centrul a fost dotat cu o centrifugă nouă pentru colectarea și procesarea sângelui, echipament finanțat de TenarisSilcotub în cadrul unui proiect  implementat în parteneriat cu Crucea Roșie Sălaj.

Pentru prima dată de când funcţionează, Centrul de Transfuzie Sanguină din Zalău beneficiază de o centrifugă nouă, în urma unei donații făcute de TenarisSilcotub. Acest echipament permite dublarea capacității și a vitezei de recoltare a sângelui donat. Echipamentul, în valoare de 45.000 dolari, oferă posibilitatea de procesare a 12 pungi, cu posibilitatea de creștere la 16 atunci când este nevoie.

Ultimul echipament similar a intrat în dotarea centrului în anul 1993, fiind  la acel moment un aparat second-hand, donat de un alt centru de transfuzii. Înaintea donației TenarisSilcotub, centrul dispunea de o centrifugă pentru 4 pungi și o a doua pentru 12 pungi.

„Niciodată până acum, în istoria lui, Centrul de Transfuzie din Sălaj nu a avut parte de o centrifugă nouă, ci doar de echipament venit din redistribuiri. Centrifuga aceasta va reduce la jumătate timpul necesar pentru procesare și va duce la creșterea calității componentelor sanguine colectate. Mulțumim partenerilor de la TenarisSilcotub care au avut răbdarea de a ne asculta, de a ne înțelege nevoile și de a le răspunde prin acest gest care va avea impact timp de zeci de ani de acum înainte, spre beneficiul a mii de oameni”, spune medicul Cristina Ilieș, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj.

În 2018, centrul a recoltat 9.117 unități de sânge, de care au beneficiat în primul rând spitalele din Zalău și Șimleu Silvaniei, dar și cele din Cluj-Napoca sau alte orașe din țară. Investiția companiei va duce la creșterea cantității de sânge care poate fi procesată simultan, ceea ce va reduce încărcarea personalului medical și va permite organizarea mai multor acțiuni de colectare mobilă, desfășurate în teren. „Suntem alături de comunitățile în care ne desfășurăm activitatea și încercăm să promovăm acțiuni care au importanță și  impact. Capabilitatea de a avea servicii medicale de calitate a fost întotdeauna o preocupare și o nevoie pentru Zalău, de aceea sunt bucuroasă că această investiție reprezintă încă un pas în această direcție. Sper că și locuitorii orașului vor participa activ la campaniile de donare sânge, pentru a asigura sângele necesar în primul rând pentru Spitalul Județean de Urgență. TenarisSilcotub a investit peste  500.000 de dolari în sănătate, fie că vorbim de aparatură medicală sau de servicii medicale și de îngrijire, de care beneficiază comunitatea din Zalău”, spune Mihaela Popescu, președinte TenarisSilcotub.

Angajații TenarisSilcotub au fost printre primii care au donat sânge, acesta fiind  procesat folosind noul echipament.

Sursa: salajeanul.ro